Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Některé cviky či cviky pro začátečníky můžete jednoduše cvičit bez pomůcek, ale pak jsou zde i cviky, které vyžadují nějaké pomůcky, jako je například činka. Činka je zjednodušeně řečeno závaží, které má zvýšit naši efektivitu. Existuje jich ale několik druhů a může být těžké se v nich zorientovat. Proto jsme se rozhodli otestovat moderní hexagonální činku CRIVIT. Uvidíme, jak si povede v našem redakčním testování.

Možnosti použití činky

Nejdříve si ještě povíme něco o tom, jakými způsoby se dá činka použít. Většina lidí si totiž myslí, že činka je jen na posilování bicepsů, ale to se mýlí. Činky jsou skvělým a všestranným cvičebním nástrojem, který nabízí mnoho možností pro posilování a zlepšování kondice. Jejich využití není omezeno pouze na jednotlivé svalové skupiny, ale umožňuje trénink celého těla. Zde je několik způsobů, jak lze činku použít:

  1. Kliky: Činky jsou skvělým prostředkem pro cvičení kliků. Cviky kliků posilují hrudník, ramena a ruce. Kliky jsou jedním z nejlepších cviků na posílení svalstva horní poloviny těla. Činky si položíme na zem a jednoduše se o ně vzepřeme.

  2. Dřepy: Dřepy jsou skvělým cvikem pro posílení nohou a dolní části těla. Držení činek ve vodorovné poloze na ramenou vám umožní cvičit s větší zátěží.

  3. Mrtvé tahy: Mrtvé tahy jsou vynikajícím cvikem pro posílení zad, hýždí a stehenních svalů. Použití činky vám umožní snadno zvyšovat zátěž a zlepšit celkovou sílu.

  4. Bicepsový zdvih: Bicepsový zdvih je cvik zaměřený na posílení bicepsů. Držení činky ve vodorovné poloze na rukou umožní precizní izolaci bicepsů.

  5. Vzpírání: Vzpírání je skvělým cvikem pro posílení tricepsů. Držení činky za hlavou vám poskytne větší kontrolu nad pohybem a zátěží.

  6. Ramenní tlaky: Činky jsou vynikajícím nástrojem pro posílení ramen a deltových svalů. Ramenní tlaky mohou být prováděny v různých úhlech a umožňují různou zátěž.

  7. Kettlebell swing: Kettlebell swing je dynamický cvik, který posiluje hýždě, hamstringy a střed těla. Činka může být použita jako alternativa pro kettlebell.

  8. Farmářská chůze: Držení činek na obou stranách těla a procházení se umožňuje posilovat střed těla a zlepšovat stabilitu.

  9. Stabilizační cviky: Činky mohou být použity pro cvičení stabilizačních cviků, které posilují svaly, které jsou zapojené při udržování těla v rovnováze.

  10. Rehabilitační cviky: Provozování cviků s činkou může být součástí rehabilitace po zranění a pomáhá obnovit sílu a pohyblivost postižených svalů.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Činky jsou tedy skvělým a efektivním nástrojem pro cvičení celého těla, od horních až po dolní svalové skupiny. Jejich všestrannost a možnost různých variací cviků umožňuje vytvořit si tréninkový plán přizpůsobený vlastním potřebám a cílům.

Vzhled

Dřivě byl činka zkrátka jen kus železa, závaží. Nyní ale již vývojáři myslí na vše. Tato činka je šestihranná a má to své výhody. Například když na ní chcete dělat kliky, neuklouzne vám, protože vždy sedí pevně na zemi. Navíc tyto konce jsou pogumované, takže se o trochu sníží riziko případného úrazu či poškození dlažby pokud by vám vypadla.

Držadlo je pak kovové a lehce hrubé, aby neklouzalo. Zde osobně doporučuji použít při cvičení speciální rukavice. Při delším a pravidelném cvičení by se vám totiž mohli udělat mozole. Toto je jediná nevýhoda, kterou jsme při naší recenzi odhalily. Uvítali bychom i pogumovanou rukojeť.

Činky jsou jinak naprosto vyvážené a i průměr rukejeti je optimální. Drží se velice pohodlně. Cvičení s nimi byla zábava a uvítal jsem i jejich hexagonální tvar, který mi umožnil výrazně rozšířit své portfolio cviků. Díky speciálním tvaru je navíc minimalizované riziko nechtěného pohybu při odložení. Jak poslední musím uvítat i váhu vyraženou na čince. Když máte vícero činek a jsou váhově podobě těžké, může se vám to pomíchat.

Závěr

Pokud budete cvičit každý den, vyplatí se vám věnovat větší pozornost nějakému kvalitnímu náčinní. V některých chytrých „ženských“ časopisech radí použít naplněnou pet láhev s vodou. To je ale ta největší hloupost. Voda v láhvi se přelévá ze strany na stranu a velice vám to rozhazuje těžiště.

Naproti tomu tato činka je ke cvičení optimální a díky svým vlastnostem a tvaru vám navíc umožní daleko více cviků, než jen obyčejné zvedání. Navíc oceňujeme i jejich pogumovaný povrch, který je také příjemný. Jediné, co bychom uvítali, je pogumovaná rukojeť. Za nás tak můžeme tento produkt rozhodně doporučit.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, informace poskytnuté společností Lidl, mastersport.cz (odkaz)