Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Při výběru karimatky musíte zase zvážit podle mne tři základní parametry, a to: váhu, objem a míru izolace. I když by to výrobci určitě dělili jinak, já to dle svých zkušeností dělím takto. Pro mne není problém objem, ale váha. Chci mít co nejlehčí batoh. Existují sice ultra malé nafukovací karimatky s výbornými vlastnostmi, ale zde se s váhou dostáváme klidně až na dva kilogramy.

My jsme do testování zvolili karimatku MT 100 o rozměrech 180 x 50 x 0,7 cm, která váží pouhých 210 g, což je tak desetina oproti samonafukovacím karimatkám. Zároveň se ale nejedná o tu nejobyčenější karimatku, protože disponuje i hliníkovým filmem, který přijde vždy na zem a má několik funkcí: chrání karimatku před oděrem, izoluje karimatku před chladem a izoluje karimatku před vlhkem.

Sedíte tak na měkké a teplé podložce. Podle technických údajů je tato karimatka vhodná pro teplota vyšší než 15 °C. Ještě jsem zapomněl dodat, že součástí balení je i guma na stažení, což oceňujeme, ale v případě, že by nebyla, není problém si nějakou ušít či vyrobit. Nyní se pomalu dostáváme k využití této karimatky.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Já ji s sebou nosím na každý výlet a slouží jako podsedák. Mám ji danou na boční straně batohu, či na spodní karabině, a když jdeme lesem, rozbalím ji a pohodlně se můžete usadit na měkké a suché místo. V případě, že je po dešti, můžete si ji rozbalit na lavičku, abyste seděli v suchu. Navíc, i když to odborníci nedoporučují, ji používám celoročně.

Na výlety chodím i v zimě a i v zimě si chci sednout a odpočinout nebo se najíst. Není nic jednoduššího než položit karimatku do sněhu a sednout si na ni. Alespoň nemáte od sněhu mokré kalhoty. Její využití je zkrátka široké a za mne je to dobrý kompromis mezi váhou, velikostí i cenou. Jde ale o moje subjektivní preference získané po mnoha letech trampování a chápu, že každý si má preference jiné. Já prostě nechci chodit s 30 kg batohem, proto raději nosím tuto karimatku.

Je za prakticky za stejnou cenu, jako ty nejobyčejnější, ale je o mnoho lepší. Jsou na ni použity lepší materiály a má důležitou hliníkovou vrstvu. Díky 0,7 mm tlusté pěnové vrstvě tak alespoň necítíte každý kamínek a každou šišku.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, Decathlon