Foto: Freepik

To mne přimnělo k myšlence porovnat rozdíl mezi konzervou pro zvířata a konzervou pro lidi. Kdo má domácího mazlíčka, pak si možná povšimnul, že z konzervy tahá pouze kostky do měkka podušeného masa se zeleninou a dokonce s líbivou vůní. Mnoho lidí má ale samozřejmě určité předsudky ohledně zvířecí potravy.

Obecně jste ale možná slyšeli pořekadlo, že v konzervách je více masa a méně škodlivých přísad než v lidských konzervách. Je však pravdou, že zvířata jsou na různé chemické přísady citlivější než lidi a to stejné platí i s množstvím soli. Nedávno se ale objevil britský dietolog Mike Konowalski, který se rozhodl učinit zajímavý pokus.

Rozhodl se, že po celý měsíc bude konzumovat stejné jídlo jako jeho pes. Lékaři ho sice varovali, protože se obávali o nedostatek živin. Mike Konowalski měl však zcela jinou zkušenost. Podle jeho tvrzení se cítil zdravěji, zhubnul a dokonce se cítil plný energie. Zajímavé je, že prý nekupoval žádné vybrané značky, ale běžně dostupné produkty.

Foto: Freepik

Pro porovnání jsme se podívali na porovnání konkrétních produktů. Zakoupili jsme hovězí konzervu Viva (odkaz na složení), která uvádí že je složena z: Hovězí maso 50 % hm., pitná voda, vepřové kůže 14% hm., drůbeží maso strojně oddělené. Proti tomu uvedeme konzervu Propesko MISTR filetky s hovězím v omáčce (odkaz na složení) kde se na složení uvádí:  Maso a výrobky živočišného původu (80 % ve filetkách*, 4 % hovězí), bílkovinné extrakty rostlinného původu.

Již na těchto produktech můžeme vidět zcela jasně, že ve zvířecí konzervě je o mnoho více masa. Pravdou také je, že v konzervě pro lidi se vyskytovali i nějaká „éčka“, kdežto v konzervě Propesko není prakticky vůbec nic. Obecně musíme ale uznat, že existují konzervy pro zvířata, která obsahují také zahušťovadla či konzervanty. Dle naší analýzy jich ale není tolik.

U zvířecích konzerv se zase můžeme setkat s tím, co naopak u lidských konzerv neznáme. Jde například o vlhkost. To znamená, jak je produkt vysušený nebo kolik tam je přidané vody. Na druhou stranu v lidských konzervách se vyskytují „éčka“ jako je dusitan sodný, které zkrátka ve zvířecích konzervách nenajdeme.

Zkoušeli jsem také hodnotit rozdíli ve vzhledu či vůni. Poměrně překvapivé je, že vzhledově jsme nezpozorovali žádné velké rozdíli. Co se týče vůně, tak musíme objektivně uznat, že právě díky „éčkám“ voní lidská konzerva lépe.

Závěrem našeho testování musíme uznat, že zvířecí konzervy nesmějí být již z principu kořeněné ani solené. Nicméně i procesem výroby jsou velice podobné výrobě lidských konzerv. Všechny konzervy jsou navíc vyráběny ze zdravotně nezávadného masa, takže člověku nemůže rozhodně nijak ublížit. Jediné, co vám možná bude chybět je trochu soli. Za nás tak můžeme doporučit se alespoň zamyslet nad tím, zda bychom se nemohli stravovat minimálně stejně dobře, jako naši domácí mazlíčci.

Na konec musíme ale upozornit, že není bezpečné konzumovat jen a pouze jídlo pro zvířata, protože máme jiný zažívací systém a naše tělo vyžaduje jiné nutrienty. 

Zdroj: prozeny.cz (odkaz), osobní hodnocení redakce Žádný Špeky, topdoghealth.com (odkaz), healthline.com (odkaz)