Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Elektrikáři patří mezi ty profesionály, kteří se dennodenně potýkají s různými výzvami při práci s elektrickými systémy. Jedním z nejdůležitějších nástrojů v jejich arzenálu je šroubovák. Existuje mnoho typů šroubováků, ale elektrikářské šroubováky mají své specifické vlastnosti a použití. V tomto článku se budeme zabývat elektrikářskými šroubováky a také jedním problémem, se kterým se elektrikáři často setkávají – širokou izolací.

Elektrikářské šroubováky

Elektrikářské šroubováky jsou navrženy speciálně pro práci s elektrickými zařízeními a komponenty. Jsou vyrobeny s ohledem na bezpečnost a účinnost elektrikářů. Tyto šroubováky mají několik charakteristických rysů:

  1. Izolace: Jednou z nejdůležitějších vlastností elektrikářských šroubováků je izolace rukojeti. Tato izolace je zpravidla vyrobena z odolného materiálu, který zabraňuje vedení elektrického proudu z rukojeti do ruky elektrikáře. To chrání profesionála před úrazy způsobenými elektrickým proudem. Někdy je ale izolace tak masivní, že neumožňuje elektrikářům odšroubovat šroubek v rozvaděči.

  2. Typy hrotů: Elektrikářské šroubováky jsou dodávány s různými typy hrotů, včetně plochých a křížových hrotů. To umožňuje elektrikářům pracovat s různými druhy šroubů a závitů.

  3. Protiskluzová ochrana: Některé elektrikářské šroubováky mají speciální povrch na rukojeti, který zabraňuje sklouznutí při práci, což zvyšuje bezpečnost a kontrolu nad šroubováním.

  4. Délka hrotu: Elektrikářské šroubováky mohou mít různou délku hrotu, což umožňuje elektrikářům dosáhnout na šrouby umístěné na různých hloubkách.

  5. Přesnost: Elektrikářské šroubováky jsou navrženy tak, aby byly přesné a umožnily elektrikářům šroubovat šrouby s potřebnou pevností a bez poškození okolního zařízení.

Problém s širokou izolací

Přestože elektrikářské šroubováky jsou skvělým nástrojem pro práci s elektrickými systémy, existuje jeden problém, se kterým se elektrikáři občas potýkají. Tento problém může být způsoben různými faktory, včetně velké tloušťky izolačního materiálu nebo špatného umístění šroubu v zařízení. V takových případech elektrikáři musí často improvizovat a použít různé techniky, aby se dostali k šroubu a provedli potřebné úkoly.

Sada šroubováků SLIM 5dílná se zkoušečkou

Naštěstí si tohoto problému všimli i vývojáři společnosti Narex, kteří přišli se sadou elektrikářských šroubováků se zkoušečkou v úpravě slim. Naštěstí mám možnost tuto sadu vyzkoušet na vlastní kůži, a proto ji podrobým našemu redakčnímu testování a zjistím, zda skutečně představuje takovou úlevu pro elektrikáře.

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Vzhled

V sadě se nachází pět šroubováků a zkoušečka. Jedná se o tři ploché šroubováky velikostí 2,5 x 75, 4,0 x 100 a 5,5 x 125. Dále se zde nachází dva křížové šroubováky PH1 x 80 a PH2 x 100 a zkoušečka napětí 150 – 250 V. Rukojeť je vyvedena v červené barvě a je z kvalitního plastu.

Zároveň je ergonomická s šestihranným průřezem. Za mne je veliká výhoda, že rukojeť je protiskluzová, takže drží pevný úchop i v případě zamaštění olejem. Z praxe také vím, že býval problém, když jsem odložil šroubovák na stůl. Většinou se totiž samovolně skutálel dolů.

V tomto případě je ale průřez jako šestihran, takže automaticky brání samovolnému pohybu a jako bonus vám to pomáhá při povolování zarezlých nebo hodně utažených šroubků. Dřík šroubováku je pak vyveden ze zušlechtěné oceli a počerněn. Nalezneme zde i izolační obstřik.

Podle informací od výrobce by tyto šroubováky měly navíc splňovat evropskou normu EN 60900:2004 (IEC 60900:2004). Šroubováky jsou navíc vyzkoušeny na průraz elektrickým proudem ve vodní lázni při napětí 10 000 V. Je prý také zaručena bezpečná práce až do napětí 1 000 V. Tyto informace jsou pak převzaty přímo od výrobce a v rámci recenze jsem nezkoušel, zda vydrží 1 000 V. Nicméně výrobci v tomto budu věřit.

Každopádně musím pochválit vývojáře za to, že mysleli na typický problém každého elektrikáře. V rozvaděčích a elektrických zásuvkách totiž bývají velice úzké tunýlky, jak je uvedeno výše, a je prakticky nemožné se tam s normálním šroubovákem dostat. Běžný elektrikářský šroubovák má totiž silnou izolaci, která to nedovolí.

Tyto šroubováky majít také izolaci, ale zároveň jsou úzké a podlouhlé, aby bez problémů prošly i hlubokými otvory pro šrouby. Za mně se jedná o základní vybavení každého elektrikáře. Je zapotřebí mít kvalitní šroubovák, který se nesemele a je otestován, že s ním můžete pracovat i v případě, že je tam proud. Nikdo asi nechce riskovat své zdraví použitím nejlevějšího šroubováku bez potřebných certifikací. Za mne ho můžu klidně doporučit, protože jsem s ním opravil několik hraček, zkoušel jsem rozmontovat rozvaděč a také několik zásuvek. Vše bylo naprosto bez jakýchkoliv problémů.



Děkujeme za zapůjčení sady elektrikářských šroubováků SLIM společnosti Narex.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, informace poskytnuté společností Narex