Foto: Freepik

Počasí je velice složitá věc, protože je ovlivněna celou řadou faktorů. Meteorologové jsou tak postaveni do složité situace, kdy každý chce vědět, jaká bude například letošní zima a kdy napadne snih. Oni ale mohou jen odhadnout, jak to s největší pravděpodobností bude, pokud nedojde k nějakým změnám. K těm ale většinou dochází celkem běžně.

V souvislosti s počasím u nás se nejvíce sleduje jev zvaný El Niño. Ten nás sice přímo neovlivňuje, ale má vliv například na teplotu vody v oceánech, která je oproti loňskému roku o zhruba tři stupně Celsia vyšší. I tato změna pak má vliv na průběh zimy u nás. Znamená to totiž, že by mělo být nadprůměrné množství srážek, i když bude méně sněžení.

Foto: Freepik

Zcela pochopitelně se ale dá očekávat, že ve vyšších nadmořských výškách lze očekávat vyšší sněhovou aktivitu. Odhaduje se tak, že zima v letošním roce bude teplotně o zhruba dva až tři stupně nad svým průměrem. Jak již bylo řečeno, tak toto je prozatím nejpravděpodobnější průběh zimy.

V horských oblastech si provozovatelé lyžařských vleků pravděpodobně vystačí s umělým sněhem doplněným a trochu čerstvého. Pro řidiče to bude ale špatné. Množství srážek znamená, že přes den bude mokro a přes noc to může zmrznout. Do rána se tak může udělat tzv. „černý led“, který má na svědomí již několik dopravních nehod.

Zdroj: TN.Nova.cz (odkaz)