Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Navíc zde byl již problém s větrem, takže bez závětří jste se prakticky neoběšli. I když by někdo měl s sebou vařič i závětří, tak jeden problém zůstává, a to je vlezlá zima. Jak já říkám, tak je lepší počasí, když je pod nulou a modrá obloha, než když je na podzim sychravo. To nemáte šanci se ohřát ani pod huňatým kabátem.

Naštěstí vývojáři ze společnosti Meva skutečně přemýšleli a je vidět, že jako málokteří vývojáři čerpali z praktických zkušeností. Vytvořili totiž zařízení, které musí každý, kdo někdy přespával na podzim či v zimě v lese velebit. Jde o VATOP, což je zkratka pro vařič a topidlo.

Ve svém životě jsem se hodně pozastavoval nad tím, kolik plynu a tepla uniká z plynového vařiče, když ohříváte vodu v ešusu. Vždy jde nějaké procento tepla přímo do ušusu, ale většina plamenů šlehá okolo a draze zaplacené teplo jde pryč. Zde je právě ta výhoda VATOPu.

Naštěstí se mi dostal tento nástroj do ruky, ale nevím, kde při jeho popisování začít. Nejspíše začnu funkcemi. Jak již z názvu vyplývá, tak jde o topidlo a vařič. Jinými slovy můžete celý rok využívat vařič, a pokud si chcete vyhřát svůj přístřešek, stan či chatu, můžete přidat takovou nástavbu ze speciální síťoviny, která dokáže pohltit veškeré teplo ze šlehajících plamenů a přeměnit ho na žár. 

Navíc na vrchu té nástavby je další vařič, takže zatímco ohříváte vodu, se vyhřívá váš přístřešek nebo se jen můžete ohřát vy a prohřát si promrzlé prsty. Osobně jsem viděl podobné koncepty, ale vždy šlo o to, buď mít ohřívadlo nebo vařič. Těžko si šlo představit zkombinovat oboje.

Ani nevím, jak bych byl šťastný, kdbych v noci, kdy teploty klesaly i pod nulu měl toto užasné zařízení, které mne ohřeje. Nemusíte být ani tramp, protože i v létě v chatce bývá poměrně chladno, a tak není na škodu mít něco, čím si přitopíte. Bydlel jsem v hotelu ve Františkových lázních v září a teplota v místnosti byla 16 stupňů. Nevím, co bych dal za to si tam přitopit.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Abych se dostal zpět k VATOPu, tak VATOP v sobě skrývá kryt na velkou kartuši o objemu 450g a na vrchu klasický vařič. Velkou výhodou, kterou oceňuji je rozhodně piezo zapalování. Sice s sebou vždy nosím zapalovač, ale na ten není takový spoleh. Proti vám je ovládání výkonu vařiče.

Z levé strany je již ziňované piezo zapalování. Ze zadní strany jsou pak praktická držadla, která jsou skládací, ale díky praktickému tvaru naštěstí nějak nepřekáží a vy můžete tento vařič bez problémů přenášet třeba v batohu. Na vrchní části je vařič, který můžete v průběhu celého roku bez problémů používat.

Pokud se ale ochladí, můžete přidat mezi pacičky pro postavení hrnce speciální konstrukci ze síťoviny, která pohlcuje a vyzařuje žár. Velice oceňuji i speciální nerezovou bezpečnostní zábranu, která obklobpuje tuto síťovinu. To má hned dva významy – chrání před tím, abyste se vy spálili a zároveň to částečně brání vzniku požáru při spadnutí na zem.

Na vrch této konstrukce, podobně jako na poklička na hrnec, přijde takové víčko, přes které uniká žár. V praxi to můžete využít tak, že si zapnete vařič, síťovina pohltí teplo a vyzařuje ho a o pár centimetrů výše si můžete ohřívat vodu na čaj nebo svůj oběd. Na vařiči tak můžete vařit i topit zároveň, a to je za mne naprosto super.

VATOP je kompatibilní se závitem 7/16, tzn. UKP02006, UKP02007, UKP02008. Výdrž tohoto vařiče při použití velké plynové kartuše o objemu 450 g je 6 hodin, což je za mne naprosto dostačující. Vezmemeli v úvahu, kolik tepla to vyprodukuje, tak vám stačí ho zapnout vždy na pár minut během dne.

Jen bych chtěl ještě uvést, že spotřeba není nijak vyšší. Možná byste čekali, že spotřeba bude třeba dvojnásobná oproti klasickému vařiči, ale není tomu tak. Je 73 g/h, což je stejné, jako u vařiče Meva Tripper, který měl dokonce i výměník pro eknomický provoz. Výkon VATOPu je 1 kW. Možná jsem ještě zapomněl zmínit, že když máte VATOP nastavený na topení a nechcete využít funkci vařiče, můžete si horní vařič zavřít a celé teplo se bude koncentrovat jen do topidla

Závěr

Za mne je to úžasný vařič, který se dá využít i jako topidlo nebo vařič a topidlo zároveň. Je až neuvařitelné, jak se podařilo vývojářům docílit takto nízké spotřeby při takovém výkonu. Co se týče rozměrů, tak nezabere více místa než jakýkoliv jiný vařič a přitom nabídne skvělou funkci navíc. Já osobně tak mohu tento vařič jedině doporučit pro každého nejen do přírody, ale do stanu nebo i do chatky či karavanu. Rozhodně s ním budete spokojeni. Posledním faktorem je pak cena, která mi v tomto případě připadá spíše symbolická.

Děkujeme za zapůjčení VATOPu společnosti Meva.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, informace poskytnuté společností Meva