Foto: Freepik

Prozatím nejstarší potvrzená žijící osoba na světě je María Branyas Morerová, které je 116 let a 281 dní. Zajímavé je, že netrpí žádnými vážnými zdravotními komplikacemi, a to i přes svůj vysoký věk. Téměř každý se jí ale samozřejmě ptá, jak to udělala, že se dožila tolik let. Navíc se o její dlouhověkost zajímají i vědci, kteří ji odebrali vzorek DNA. Chtěji zjistit, do jaké míry má na její zdraví vliv genetika a do jaké životní styl.

Tato žena se narodila 4. března 1907 v San Franciscu, ale v současné době obývá domov důchodců Residència Santa María del Tura v katalánsku. Je pamětnicí obou světových válek i španělské občanské války. Je obdivuhodné, že ve svém věku si pamatuje veškeré detaily, a to od čtyřech let. Jediné zdravotní problémy má akorát s pohybem. To je ale pochopitelné.

Svůj životní styl celkem podrobně popisuje na sociálních sítích a pro svůj věk využívá možnost psaní textu pomocí hlasu. Na svém účtu tak uvedla, že například nikdy nedržela žádnou dietu. Podle jejich slov se snažila vždy jíst málo, ale všechno. Důležitý prvek v jídelníčku je prý přírodní jogurt, který si dopřávala každý den.

María doporučuje život v pohodě a klidu. Důležité je prý propojení s přírodou a přáteli. Měli byste být po emoční stránce stabilní, bez starostí a vyhýbat se toxickým lidem. Ona sama si myslí, že za její dlouhověkostí stojí spíše štěstí v kombinaci s genetikou. Nicméně není žádným tajemstvím, že psychická pohoda a klid či psychosomatika mají výrazný vliv na zdravotní stav člověka.

Zdroj: The Guardian.com (odkaz)