Foto: Freepik

Lidé se ale věnují mnohdy více své kariéře než svému zdraví. Právě svým životním stylem a zdravými jídly můžete dosáhnout toho, že minimalizujete vznik některých nemocí nebo se jim zcela vyvarujete. U jídla je ale jeden velký problém. Jeho příprava chvilku trvá. Lidi jsou však líní a raději kolikrát volí ultrazpracované potraviny a rychlé občerstvení, protože to mají k dispozici hned a tady.

Nemusí přemýšlet, kdy vařit a ani potom většinou umývat nádobí. Velice často tak potkávám v Praze manažery s mobilem u ucha a nějakou papírovou taškou z rychlého občerstvení místo toho, aby si uvařili sami ze základních a primárních potravin. Vždy je totiž zdravější připravit si jídlo základních surovin, jako je zelenina, ovoce, luštěniny či maso, než ho rozmrazovat či ohřívat.

Foto: Freepik

Jako velice nebezpečnou kategorii potravin pak vidím určitě ultrazpracované potraviny. Mnozí konzumenti si ani nemyslí, že jedí ultrazpracované potraviny. Mnohé tyto potraviny se totiž tváří dokonce jako zdravé. Poznáte je ale snadno – nejedná se o základní potraviny, ale prošly většinou nějakým průmyslovým zpracováním.

Podle vědců (zdroj) jsou tyto potraviny odpovědny nebo přispívají k minimálně 32 chorobám, a to včetně rakoviny, cukrovky 2. typu, poruch duševního zdraví nebo cholesterol. Testy prý probíhaly na vzorku téměř 10 milionů lidí. Jedna věc jsou rizika spojená s konzumací těchto potravin, ale druhý problém je fakt, že jejich konzumace extrémně roste.

Je pak obecně známo, že prostě obsahují mnoho přidaného cukru, tuku, soli, konzervantů, barviv a tzv. „éček“. Obsah minerálů a vitamínů je pak minimální. Jako běžnou přísadu pak můžeme u těchto potravin nalézt třeba modifikovaný škrob, gumu či emulgátor. Tyto látky pak samozřejmě velice negativně přispívají k našemu zdraví a jako následek konzumace můžete mít třeba srdeční infarkt, mrtvici nebo zánět střev.

Každopádně přední odborníci, kteří se podíleli na studii se shodují, že tato rizika by se neměla rozhodně podceňovat. Doposud se totiž jen vědělo, že tam jsou nějaká rizika, ale ona studie prokázala přímou souvislost mezi konzumací ultrazpracovaných potravin a výskytem 32 chorob. I proto se vědci z této studie také rozhodli apelovat na politiky, aby v rámci OSN vypracovali rámcovou úmluvu, aby se k těmto potravinám přistupovalo podobně, jako třeba k tabáku.

Jaké potraviny patří do kategorie ultrazpracovaných?

  • Margarín
  • cukr, sladkosti, sladké pečivo, rozpékané pečivo v supermarketech, slazené nápoje
  • bílá mouka a výrobky z ní
  • rafinované rostlinné oleje
  • ztužené rostliné oleje
  • odtučněné a nízkotučné mléčné produkty – často se tváří jako 0 % tuku, ale velice často obsahují mnoho škrobu, kterým jsou zahuštěné
  • knackenbroty, rýžové chlebíčky
  • cereálie a musli
  • uzeniny
  • instatní nápoje
  • chipsy
  • popcorn
  • džusy
  • hamburgery, pizzy a fast food
  • polotovary a připravená hotová jídla

Ultrazpracovaných potravin je samozřejmě víc, ale toto je jen pro příklad. Možná si při pohledu na tento seznam říkáte: „co mám ale jíst?“ Představte si, že naše babičky nic z toho neměly, a přesto bez problémů jedli. Místo popcornu a chipsů si můžete vzít třeba křížaly a místo cereálií a musli si dejte raději ovesné vločky. Místo instantní kávy si dejte prostě kávu. Takto můžete pokračovat i dál. V budoucnu připravíme článek, který se bude přímo zabývat tím, čím konkrétně nahradit ultrazpracované potraviny.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz), nzip.cz (odkaz)