Foto: Freepik

Historie kouření sahá až do 19. století, kdy bylo kouření dokonce považováno za léčebný prostředek. Avšak teprve v roce 1964 vydala hygiena v USA dokument, který jednoznačně dokázal škodlivost tabákového kouře. Od té doby začal boj o zdraví pacientů, který trvá již půl století. Dnešní společnost se pomalu ale jistě dostává do fáze, kdy tradiční kouření ustupuje. Omezujeme kouření ve veřejných prostorech, restauracích, a tabákové firmy přinášejí alternativy, které uspokojí poptávku po méně toxických produktech.

Mezi nejznámější zdravotní rizika spojená s kouřením patří rakovina plic, hrtanu, ledvin, slinivky, jater, nebo tlustého střeva, srdeční problémy a infarkty, mrtvice, revma, poruchy erekce, riziková těhotenství, cukrovka, poruchy imunitního systému a mnoho dalších. Nejnovější studie dokazují vztah příčiny a následku mezi kouřením a nemocemi, a riziko vzniku nádorů u kuřáků je až 25x vyšší.

Foto: Freepik

Ale co přesně cigarety obsahují? Samotná cigareta není tak škodlivá, dokud ji nezapálíte. Při hoření se uvolňuje až 4000 chemických látek, z nichž některé jsou obsaženy v tabáku, a další jsou přidávány pro zlepšení chuti a hořlavosti. Tyto látky zahrnují karcinogeny, toxické látky, dráždivé látky a mnoho dalšího. Mezi ně patří například amoniak, formaldehyd, nikotin a oxidy dusíku.

V místnostech, kde se pravidelně kouří, se zvyšuje hladina radioaktivního polonia a olova. Tyto látky způsobují další zdravotní rizika pro kuřáky i nekuřáky v jejich okolí.

Pokud vás tyto informace přesvědčily a rozhodli jste se přestat kouřit, je důležité hledat pomoc. Kouření je závislost a abstinenční příznaky mohou být obtížné překonat bez podpory. Existují různé metody a pomůcky k odvykání, včetně nikotinových náplastí, žvýkaček a zahřívaného tabáku. Začátek může být obtížný, ale rozhodnutí přestat kouřit je krok správným směrem pro váš dlouhodobý zdravotní stav.

Zdroj: Pulze.com (odkaz), Lung.ca (odkaz), MaxHealthCare.in (odkaz), MedicalNewsToday.com (odkaz)