Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Nejdříve ze všeho si připravíme speciální brusný kámen. Ten je z několika důvodů lepší než běžná ocilka a dá se snadno pořídit prakticky kdekoliv. Tento kámen si navlhčíme. Můžeme buď vodou, ale já nejraději využívám nějaký přírodní olej, jako například olivový. Ten má speciání viskozitu.

Některé kameny je pak nutné dokonce ponořit do vody na pět minut. Kámen pak položíme na nějaký protiskluzový podklad. Vlhký kámen by pak měl být určitě po celou dobu, co budeme brousit náš nůž. Nůž položíme na kámen po úhlem 10 – 15 stupňů. Je jasné, že nebudete používat úhloměr.

Je důležité, abyste respektovali sklon, pod jakým bylo ostří původně broušeno. Odborníci z Mikovu doporučují brousit nůž tak, že začínáte na špičce a postupně směřujete k rukojeti. Mezitím pozvolna přitlačujeme prsty druhé ruky čepel na náš brusný kámen. Broušení provádíme jako pozovlnými tahy s tím, že jedno přejetí nože od špičky k rukojeti se považuje za jednu brusnou sadu.

Po pěti brusných sadách je zapotřebí zkontrolovat čepel, zda vše probíhá v pořádku. Pokud ne, můžeme zkusit dalších pět brusných sad. Po nabroušení z jedné strany přejdeme stejným způsobem na broušení i druhé strany. Teď by měl být váš nůž dobře nabroušený. Je třeba ale nově vzniklý otřep zahladit.

Teprve k tomu slouží ocílka. Mnoho lidí používá ocílku přímo k broušení, což je chyba. U ocílky postupujeme opačným směrem, tzn. od rukojeti ke špičce nože. Opět provádíme dlouhé tahy pod úhlem 10 – 15 stupňů. I zde opakujeme zahlazování po pěti sadách. Poslední etapou je opláchnutí nože pod tekoucí vodou.

Nůž poté osušíme. Můžeme dokonce provést test, zda rozřízneme list papíru. Jestliže máte ale nůž s vyšší tvrdostí ocele, musíte provádět vícero brusných sad. Jako poslední nesmíme zapomenout na očištění brusného kamene a jeho uložení na suché a ideálně i temné místo.

Zdroj: mikov.cz (odkaz)