Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Je jedno, zda jdu na oficiální obchodní schůzku a mám formální oblek nebo jdu na vandr v maskáčích. Nůž je prostě základ. Nožů se pak dělá cela řada druhů, ale za sebe je rozděluji na dvě základní kategorie, a to nože s pevnou čepelí a nože zavírací. Nože s pevnou čepelí jsme testovali také v podobě nádherných loveckých dýk Venado a Scout od Mikova.

Když se řekne zavírací nůž, tak si asi každý představí ten základní, ve kterém je velký nůž, otvírák na lahve a konzervy, pilka a šroubovák. Tento typ nože vyrábí mnoho výrobců. Dneska mám ale možnost otestovat jednu takovou skutečnou zvláštnost. Jedná se o zavírací nůž piknik od Mikova – konkrétně se jedná o model NUZ 101-NH-6P.

Možná se ptáte, čím je tento nůž speciální? Jednoduchým pohybem totiž rozdělíte na dvě části a můžete ho používat jako příbor. Občas jsem se samozřejmě setkal s jakousi podobou skládacího příboru, ale musím upřímně přiznat, že v této podobě jsem příbor ještě neviděl.

Mnoho turistů si potrpí na to, aby mělo na noži i pilku. Jde asi spíše o zvyk, ale ze své zkušenosti musím prozradit, že pilku jsem na zavíracím noži využil jen minimálně. Zato příbor potřebuji neustále. Naprosto všude totiž chci mít možnost sníst si jogurt, zamíchat si cukr v čaji nebo si sníst svou polévku.

Tento nůž mi nabízí všechno, co na cestě potřebuji. Potřebuji se najíst, otevřít si lahev nebo si otevřít konzervu. Konkrétně nabízí tyto funkce: čepel, otvírač na láhve/šroubovák/drážka na odizolování vodičů, otvírač na konzervy, vidlička, otvírač na láhve, vývrtka a párátko.

Při testování nože jsem měl trochu obavy z toho, že budou příbory trochu viklavé nebo že ten nůž nebude zkrátka stabilní. Zkoušel jsem se tím několikrát normálně najíst a jde to bez problémů. Samozřejmě je trochu nezvyk mít širší rukojeť u příboru, ale když vezmete, že díky tomuto noži ušetříte místo a váhu a vlastně s sebou nemusíte vůbec brát žádný příbor.

Ale byl jsem během testování příjemně překvapen, protože nůž je skutečně pořádně ostrý a s příborem se dá naprosto solidně najíst. Myslím si, že tento nůž nepatří do výbavy jen turistů, ale že by něco podobného měl mít u sebe každý. Vejde se do batohu, kabelky i do auta. Prostě v malém noži malých rozměrů máte ukryto řadu funkcí.

Znovu musím zopakovat, že mne strašně překvapila možnost ze zavíracího nože vytvořit jediným pohybem naprosto plnohodnotnou alternativu ke klasickému příboru. Můžu ho tedy za sebe rozhodně doporučit a myslím si, že udělá radost každému, protože každý se potřebuje najíst a potřebuje mít u sebe příbor. Mikovu mohu vzkázat, že odvedli dobrou práci a za tento nápad jim dávám palec nahoru. Závěrem tak mohu jen prohlásit, že tento nůž mohu doporučit, protože prošel poctivým a důkladným testováním.

Děkujeme společnosti Mikov za spolupráci.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky