Foto: Freepik

Změna času je vždy do jisté míry nepříjemným zásahem do nějaké rytmu života, který máme. Většinou se změnou nesouvisí jen přenastavení našeho budíku, ale i dalších spotřebičů, o čemž jsme vás informovali v předchozím článku. Změna času, která nás čeká nyní je ale speciální.

Sejde se totiž hned několik faktorů, které mohou působit na lidi a jejich psychiku. Má totiž dojít k úplňku a zároveň zatmění Měsíce. Lidé se obávají těchto jevů, i když se dějí samostatně. V tomto článku se pokusíme shrnout, na co všechno byste si měli tento víkend dát pozor.

Podle psychologa Pavla Šobra by tento víkend mohla většina zdravích lidí strávit zcela bez problémů. Někteří citliví jedinci ale mohou mít výrazné komplikace. Minimální komplikace je ta, že změna času, narušení naší rovnováhy a úplněk mohou v kombinaci narušit kvalitu našeho spánku.

Foto: Freepik

Na místě tak budou problémy související s nedostatečným spánkem, jako je únava, stres, podrážděnost či přecitlivělost. Tyto faktory mohou nepřímo ovlivnit podle Pavla Šobra i počet dopravních nehod. O tom, že různé fáze Měsíce mají vliv na přírodu i lidské zdraví a psychiku věděli lidé již od pradávna.

Své o tom třeba vědí astronomové. Lidé vždy pozorovali fáze Měsíce. Pokud patříte do skupiny lidí, kteří tyto jevy vnímají silněji, můžete se dopředu na tento víkend připravit. Uvařte si nějaké bylinky na uklidnění a dobrý spánek, jako je například meduňka či kozlík. Jestliže se chystáte na důležitou schůzku či chcete řešit vážné problémy, raději to odložte o týden. Změna spánkového režimu má totiž vliv i na celou řadu dalších věcí, jako je třeba trávení či koncetrace. Dejte proto na sebe pozor a pro jistotu si před spaním dejte meduňkový čaj.

Zdroj: TN.Nova.cz (odkaz)