Foto: Pixabay

Změna času na podzim je rozhodně lepší a příjemnější než na jaře, kdy nám tato změna ubere hodinu spánku. Ovšem je zde jedno velké úskalí, a to je brzké stmívání. Pro člověka působí depresivně, když chvilku po obědě se začne stmívat a většinu aktivního dne stráví v podstatě v příšeří.

Kdyby nepřišel koronavirus, mohla být letos historicky poslední změna času. Bohužel měla v posledních měsících Evropská unie mnoho jiné práce, a proto se členské země nedokázaly shodnout. Otázkou také je, který čas si zachovat a který je lepší pro náš organismus.

Foto: Pixabay

V tuto chvíli je však jisté, že několik let budeme muset střídání času vytrpět. Původně se tato změna času zavedla již v roce 1979 a oficiálním důvodem byla úspora energie. Pozdější průzkumy však ukázaly, že dopad na spotřebu energie není tak velký, jak se očekávalo. O to větší je však dopad na naše zdraví.

CO MÁM TEĎ DĚLAT?

Podle odborníků je nejlepší si dopřát několik dní odpočinku a relaxace. Naše tělo se totiž potřebuje se změnou samo vyrovnat. Lidé, kteří mají poruchy spánku, mohou tuto změnu snášet o to hůře. Pokud patříte mezi ně, doporučujeme vstávat následující týden o půl hodiny dříve než obvykle a postupně tuto dobu zkracovat. Změna pro tělo tak bude pozvolnější a nebude tak nárazová.

Dalšími doporučeními pak jsou zdravá venkovní procházka a zaměřit se více na sebe, své tělo a na to, jak se o sobe vlastně postarat. Ať už zvolíte jakýkoliv způsob vyrovnání se změnou času, určitě nic nezkazíte zvýšeným příjmem vitaminů a minerálních látek, které vám pomohou snížit únavy a deprese. Z pestré škály vitaminů určitě doporučujeme kyselinu listovou, hořčík, kyselinu pantothenovou, riboflavin, vitaminy B6, B12, C a železo.

Zdroj: Prozeny.cz (odkaz)