Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Dokonalá česnečka
Počet porcí
4
porceDoba přípravy
45
minut
Kalorie
47
kcalSuroviny
200g celeru
1 petržel
2 mrkve
1 větší cibule
3 brambory
8 stroužků česneku
plátek másla
1l zeleninového vývaru
3 kuličky nového koření
majoránka
sůl
pepř
Postup
Celer, mrkev, brambory a petržel si oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Cibuly nakrájíme nadrobno a česnek si nastrouháme.
V hrnci si rozpustíme plátek másla a opečeme na něm veškerou zeleninu
Dále přidáme nové koření, sůl a pepř
Zeleninu opékáme do té doby, dokud nebude na povrchu lehce nazlátlá
Poté zalijeme zeleninovým vývarem a pozvolna vařit zhruba 30 minut
Na prkénku nebo v hmoždíři si udrhneme cca dvě lžíce majoránky a nastrouhaný česnek
Česnek přidáme až po dokončení a vypnutí plotny
Nakonec ještě dosolíme a dopepříme
TIP
- Když nakrájíme zeleninu najemno a opečeme před tím, než ji uvaříme, tak docílíme sladší chuti a rychlejší přípravy, kdy místo 60 minut stačí vařit 30 minut.
- Česnek se ve většině restaurací přidává hned na začátku. Díky tomu ale ztratí chuť a vyvaří se. Když ho přidáte spolu s majoránkou až na konec, docílíte toho, že česnečka bude vonět česnekem a majoránkou.