Foto: Pixabay

K čemu slouží močový měchýř

Močový měchýř je dutý roztažitelný orgán sloužící jako rezervoár na moč. Ta tady čeká, než ji tělo vyloučí. Stane se tak pravděpodobně řízeně, tedy o tom, kdy moč vyloučíme, rozhodujeme sami. Jakmile dojde k naplnění objemu zhruba o 400 až 600 ml, pocítíme nutkání k močení.

Příznaky zánětu močových cest 

Mezi nejčastější příznaky patří – nepříjemná bolest při močení v podobě pocitu řezání či pálení, potřeba chodit neustále na toaletu, krev v moči, kalná či zakalená moč, zvýšená teplota.

Možné příčiny

Důvodem onemocnění je bakterie Escherichia coli (zkráceně e-coli), která se přirozeně vyskytuje ve střevech. Jakmile se dostane do močového měchýře, je zaděláno na zánět močových cest. Příčiny existence viru jsou nedostatečná hygiena, nevhodné spodní prádlo, pohlavní styk, kdy dochází k prosakování bakterií do močového ústrojí.

Možné Spouštěče infekce

 Spouštěče infekce mohou být -nedávné prodělané nachlazení, celková vyčerpanost- kdy jsme náchylnější na záněty a infekce, pohlavní styk s nedostatečnou hygienou, jiné onemocnění neboť zánět putuje po celém těle.

Foto: Pixabay

Jak zánětu předcházet

Pravidelný a dostatečný pitní režim, pravidelné vyprazdňování močového měchýře, vhodné spodní prádlo z bavlny ,dostatečná hygiena, zabránit prochladnutí, zdravá strava, bezpečný pohlavní styk, kdy se před aktem a po něm umyjete a vymočíte co nejvíce to půjde.

Jak příroda pomáhá

Když je nemoc v počátku či jako doplnění k léčbě je možné užívat bylinkové čaje -urologický čaj, čaj z přesličky, čaj březový a libečkový,  medvědice lékařská, zlatobýl obecný, kopřiva dvoudomá a kopřiva žahavka.

Předcházení potíží

Zánětu můžete i účinně předcházet pomocí bylinkových čajů , borůvek, vitamínu C, kiwi, grapefruitu, červené řepy, červená papriky, petrželi, salátové okurce a melounu, dýňových semínek,cvičení a posilování svalů pánevního dna,brusinek.

Nevhodné potraviny

Zcela nevhodný je cukr a výrobky, které jej obsahují – způsobí další rozmnožení kvasinek, dále brambůrky, černý čaj, masné výrobky, výrobky z mléka. Pozor, cukr je i v slazených  limonádách.

Jak na zdraví močových cest

Nejcennější radou je dodržovat pitný režim. Při zánětu je to nutnost i když to působí paradoxně. Důvodem je nutnost odvádět infekci z těla za pomoci močení. Konzumujte také vlákninu. Nezůstávejte v létě v mokrých plavkách, vždy se převlékněte do suchého. Zabraňte prochlazení tím, že si nebude sedat na studené plochy. V neposlední řadě nezadržujte moč. Přidejte do jídelníčku močopudné výrobky.

Přírodní antibiotika

Na samotném začátku nemoci lze pomoci přírodními pomocníky.  Pokud máte příznaky ji delší dobu, dostavte se v lékaři.

Křen

bojuje proti bakteriím v močovém ústrojí.

Medvědice lékařská

Chrání močové cesty a působí i protizánětlivě na trávicí trakt.

Myslete na své močové cesty a na své zdraví. Pokud trpíte výše zmíněnými příznaky, kontaktujte svého lékaře. Každá infekce je pro tělo jedem které cestuje po orgánech.

Zdroj: www.styl-zivota.cz, www.jakvkuchyni.cz, www.kalisek.cz