PŘEHRAJTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Vajíčka jsou jednou ze základních součástí prakticky každé kuchyně a bohatý zdroj bílkovin. Trochu opomíjena pak může být bezpečnost práce s vajíčky. Samotná vajíčka jsou většinou dobrá, ale jde o skořápku, která přichází do styku se slepičím trusem. Právě v trusu se pak vyskytují různé bakterie, které pro nás mohou mít závažné zdravotní následky.

Při pečení či vaření je proto důležité dodržovat správné technologické postupy v oblasti bezpečnosti potravin. V některých případech však zvítězí naše lenost a prázdnou skořápku místo do koše či oddělené nádoby vrátíme zpět do kartonového obalu. Nejde o smrtelný hřích, ale spíše zlozvyk, který vám může přivodit trávicí potíže.

Foto: Pixabay

Největší hrozbou je pak bakterie Salmonella, která způsobí otravu jídlem. Jako hlavní rizikový faktor se většinou považují syrová a nedovařená vejce. Pokud ale odebíráte vajíčka z průmyslových chovů, většinou prochází dezinfekční linkou, takže na povrchu by se toho již mnoho uchytit nemělo.

Pokud však upřednostňujete domácí vajíčka či bio chovy, raději buďte obezřetní. Z tohoto důvodu je pak jednou z nejhorších věcí, kterou vlastně můžete udělat, umístit skořápku se zbytky syrových vajec do místa, kde vejce skladujete. Lidé se totiž domnívají, že vajíčka mají pevnou skořápku a tím pádem jsou jakoby nedotknutelná.

Skořápka však má také póry, kterými se může bakterie dostat dovnitř a infikovat doposud bezpečná vajíčka. Skořápku v platu pak nemusí být trvale, stačí ji tam jen odložit a již můžete pozorovat, že tam zůstane trocha vyteklého bílku. Zde se pak může založit nová kolonie bakterií. Když to shrneme, rozhodně se vyplatí vzít si jinou nádobu či přímo odpadkový koš, kam skořápky vyhodíte. Odložení vajíček zpět do plata výrazně zvyšuje riziko nákazy salmonelou.

Zdroj: Lifehacker.com (odkaz)