Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Na počátku každého nože je jen nekonečný a nezajímavý ocelový pás. Na konci je pak dárková krabička s unikátním nožem. Výroba je od založení v továrně v Mikulášovicích na Děčínsku. Ve výrobě jsou pak nejen levnější varianty za sto korun, ale také velice luxusní, které se prodávají i za čtvrt milionu.

Dalo by se čekat, že zájem postupem času třeba upadá, ale pravdou je, že je stále velice silný. Mikov rybička se tak stále drží jako velká hvězda výrobního programu Mikovu, jakožto nejstarší nožířské firmy v Česku.

Tradiční nůž

Rybička se stala nedílnou součástí dětského světa po mnoho generací, často jako první opravdový nůž, s nímž se děti setkají. Před tím než se jim malý nožík dostane do rukou, má za sebou velice dlouhou cestu přes celou továrnu v Mikulášovicích. Těchto legendárních nožíků se každoročně vyrobí přibližně 300 až 400 tisíc kusů, což z nich činí nejvyráběnější produkt Mikova. Ačkoli většina směřuje na domácí trh, velká část je exportována do mnoha zemí po celém světě.

Zrod legendy

Přesný počet vyrobených rybiček za stoletou historii není možné zjistit. Rybička je nejen úspěšná, ale i oblíbená pro svůj tradiční design a roli, kterou sehrála v životech mnoha Čechů. Často je Rybička prvním nožem, který děti dostanou od svých otců a dědů, čímž se stává součástí rodinných tradic a pout mezi generacemi. To je potvrzeno i vysokými prodejními čísly a oblibou v České republice.

Výrobní proces: Kombinace řemesla a moderní technologie

Samotný výrobní proces Rybičky začíná s nezajímavým ocelovým pásem, který se po několika hodinách práce promění v legendární nožík. V lisovacích přípravcích se tvoří jednotlivé součástky, které se následně montují. Z jedné strany vstupuje ocelový pás, z druhého konce vypadávají drobné součástky, které naznačují budoucí podobu nože. Celý proces zahrnuje i ruční ostření, aby byla zajištěna vysoká kvalita výsledného výrobku. Moderní technologie se zde prolíná s tradičními řemeslnými postupy, čímž vzniká produkt, který spojuje minulost s přítomností.

Závěr

Mikov Rybička není pouze nožem, je to symbol. Symbol dětství, tradice a spojení mezi generacemi. S více než stoletou historií a neklesajícím zájmem je tento nožík nejen důležitým prvkem výrobního programu Mikovu, ale také nedílnou součástí české kultury. Jeho význam překračuje pouhou funkčnost a prostupuje do srdcí lidí jako symbol prvních dojmů a rodinných tradic. Rybička není jen nožem – je to kousek historie, který přetrvává a provází nás v našich životech.

Zdroj: rybicka.cz