Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Dokonalá česnečka

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

45

minut
Kalorie

47

kcal

Suroviny

  • 200g celeru

  • 1 petržel

  • 2 mrkve

  • 1 větší cibule

  • 3 brambory

  • 8 stroužků česneku

  • plátek másla

  • 1l zeleninového vývaru

  • 3 kuličky nového koření

  • majoránka

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Celer, mrkev, brambory a petržel si oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Cibuly nakrájíme nadrobno a česnek si nastrouháme.

  • V hrnci si rozpustíme plátek másla a opečeme na něm veškerou zeleninu

  • Dále přidáme nové koření, sůl a pepř

  • Zeleninu opékáme do té doby, dokud nebude na povrchu lehce nazlátlá

  • Poté zalijeme zeleninovým vývarem a pozvolna vařit zhruba 30 minut

  • Na prkénku nebo v hmoždíři si udrhneme cca dvě lžíce majoránky a nastrouhaný česnek

  • Česnek přidáme až po dokončení a vypnutí plotny

  • Nakonec ještě dosolíme a dopepříme

TIP

  • Když nakrájíme zeleninu najemno a opečeme před tím, než ji uvaříme, tak docílíme sladší chuti a rychlejší přípravy, kdy místo 60 minut stačí vařit 30 minut.
  • Česnek se ve většině restaurací přidává hned na začátku. Díky tomu ale ztratí chuť a vyvaří se. Když ho přidáte spolu s majoránkou až na konec, docílíte toho, že česnečka bude vonět česnekem a majoránkou.