POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Zdražení by mělo proběhnout až o deset procent. Již dnes seženete těžko pivo pod 50 korun. Tím však zdražování nekončí, protože na konci léta má přijít další velké zdražení. Tentokrát to bude proto, že různým pivovarům budou končit smlouvy s dodavateli energií a u nových smluv bude i nová cena za energie.

Zároveň na konci léta dostanou pivovary suroviny z letošní sklizně, která také bude dražší, protože zdražili pohonné hmoty i další náklady zemědělcům. Podle ČMSMP jsou dalším významným nákladem hnojiva. Problémem může být i současné sucho, protože díky tomu by úroda byla menší a suroviny by zdražily o to více. Podle předběžných odhadů bude úroda až o třetinu menší než loni.

Foto: Pixabay

Svaz minipivovarů pak neuveřejnil odhad nové konečné ceny piva pro spotřebitele. Jediné, co pan Voldřich řekl je: „Třeba cena sladu může stoupnout až dvojnásobně, z toho lze do jisté míry zdražení piva odvodit.“ Pokud to pan Voldřich myslel tak, že by cena piva mohla být také dvojnásobná, pohybovali bychom se již okolo sta korun.

Velké pivovary ani Český svaz pivovarů a sladoven se prozatím k novým cenám nechtějí také vyjadřovat. Všichni však uvádějí, že úvahy ČMSMP jsou zcela reálné. Poslední ranou pro minipivovary byl samozřejmě koronavirus, kvůli kterému muselo ukončit svou činnost zhruba třicet minipivovarů. Další jsou prý před bankrotem.

Novinky.cz (odkaz)