POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Dálnice jsou velice užitečné už jen proto, že se dostanete z bodu „A“ do bodu „B“ nejrychlejším možným způsobem. Zároveň tím odlehčíte vesnicím, obcím a městům, která by nápor aut zvládala jen těžko. Pro legální provoz na dálnici však musíte bezpodmínečně mít i dálniční známku, jejíž cena je každoročně velké téma.

O zvyšování ceny za dálniční známku se vedou debaty již několik let. Důvodem má být fakt, že dálnice jsou stále delší a údržba je každý rok dražší, a to jak kvůli surovinám, tak kvůli mzdám. Cena za dálniční známku se však již několik let nezvýšila. Ministerstvo dopravy však nově potvrdilo, že ani příští rok se cena za dálniční známku zvedat nebude.

Foto: Pixabay

Příští rok tak zaplatíte za roční dálniční známku 1500 Kč, za měsíční 440 Kč a za desetidenní 310 Kč. Do úseků zpoplatněných silnic by prý mohly spadnout i některé silnice první třídy. Dobrou zprávou je i to, že do roku 2024 musí Česko, jako další členské země v EU, zavést i jednodenní dálniční známku.

Její cena by měla být limitována a důvod je jednoduchý. Pokud někteří řidiči osobní či nákladní dopravy potřebují přes Česko jen přejet, nemusí si kupovat desetidenní známku či objíždět dálnice přes obce. Doposud se jim totiž desetidenní známka na přejetí republiky nevyplatila a tak zatěžovali všechna města.

Ministerstvo dopravy již dlouhá léta této známce vzdoruje a uvádí, že její zavedení je prý zbytečně drahé a cenově bude podobná desetidenní. I kdyby šlo jen o zvýhodnění v řádech desítek korun, pořád lepší něco, než nic. Naštěstí to musí naše ministerstvo akceptovat, protože se jedná o nařízení EU.

Zdroj: auto-mania.cz (odkaz)