POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Takovým národem je třeba Japonsko. Je jasné, že i v Japonsku jsou tlustí lidé – vzpomeňme na zápasníku Sumo, ale obezitou trpí jen malé procento lidí. Zajímavé je, že i stárnoucí ženy většinou nemají problém s nadváhou a vypadají daleko mladší a svěží.

První krok ke zdravějšímu tělu je samozřejmě v naší hlavě, jde totiž o rozhodnutí přestat konzumovat pokrmy, které mají jen prázdné kalorie (takové pokrmy, které jsou plné sacharidů, ale nemají z výživového hlediska žádnou přidanou hodnotu), ale ve skutečnosti pro nás nejsou příliš užitečné.

Malé porce v malých miskách

Zatímco v amerických restauracích jsou největším reklamním tahákem porce jídla velikost XXL s ohromným množstvím kalorií, tak v Japonsku mají jídla zpravidla o menších velikostech a na menších talířcích či v menších nádobách. První tip může proto vycházet z této tradice. Jezte malé porce jídla podávané v menších nádobách.

Člověk totiž jí i očima, a pokud máte málo jídla na velkém talíři, vypadá to hladově, zatímco pokud máte menší misku přeplněnou jídlem, je na to veselejší pohled. Zároveň je velice důležité se před každým jídlem napít, a to alespoň jednu sklenici vody.

Smažená jídla raději vynechte

To, že smažená jídla nejsou zdravá ví dneska již každé malé dítě. Smažením navíc přidáváme do jídla nesmyslně velké množství tuku. Touto tepelnou úpravou sice získáme zlatavou a křupavou kůrku, ale samotná chuť potravin je zkažená, protože prostě všechno chutná po oleji.

Pro tepelnou úpravu je proto lepší vybrat si šetrnější způsoby, jako je vaření při nízkých teplotách, v páře nebo ve wok pánvi. Tím dostanete do těla potřebné živiny, užijete si výtečnou chuť a budete mít klidné svědomí, že se nestravujete nezdravím tukem.

Foto: Pixabay

Chce to hodně ryb a hnědou rýži

Základem japonské kuchyně jsou ryby a hnědá rýže. Pokud vyměníte americké „fast foody“ za zdravá japonská jídla, logicky musíte touto změnou životního stylu zhubnout. O rybách toho bylo napsáno již mnoho a všichni zajisté znají jejich přínos pro naše zdraví. Méně již toho bylo napsáno o rýži.

Rýže je obilovina, která má komplexní sacharidy i rostlinné bílkoviny a tím dokáže pokrýt většinu energetické potřeby lidského organismu bez tloustnutí. Rýže navíc dokáže snížit zdravotní rizika, jako je obezita, cukrovka či kardiovaskulární choroby (odkaz). Je také poměrně bohatá na vitamíny, minerály, antioxidanty a jako bonus neobsahuje lepek. Neměli bychom však konzumovat výhradně jen rýži, ale střídat to s ostatními obilovinami či luštěninami, protože jednotvárná strava není zdravá.

Nevažte se každý den

Nesmíte být závislý na tom, kolik gramů jste od včerejšího večera zase přibrali. Pokud jste posedlí kaloriemi, vážením porcí jídla či vážením sebe, je to pro tělo obrovské množství stresu a díky tomu stejně nezhubnete. Jednou ze zásad zdravého hubnutí je být v pohodě. Mnohokrát se stalo, že lidé vystoupili ze svého stresu a rázem začali samovolně hubnout.

V Japonsku je kupříkladu tato posedlost vážením se poměrně vzácná. Rozhodně pak nepomýšlejte o jídle jako o odměně za něco či jako o pamlsku. Během jídla byste se měli umět uvolnit, udělat si pohodu, užít si jídlo a ničím se nestresovat.

Na jídlo musíte koukat jako na příjemný způsob, jak můžete tělu dodat vitamíny, živiny a energii. Protože tento náhled je mnohem zdravější, než jen mít z jídla strašák, po kterém tloustnete. Vybírejte si zkrátka jen ty zdravé potraviny, které vašemu tělu pomohou a užijte si to.

Nezapomínejte na ovoce

Když máme třeba v práci velký stres, máme tendenci se odměnit nějakou sladkostí či dobrým dezertem. To ale není zcela správný stravovací návyk. Zkuste třeba přirozenou sladkost v podobě ovoce. V Japonsku se velice často jako dezert na závěr jídla servíruje ovoce. To má sice také nějaké sacharidy, ale zároveň obsahuje i mnoho dalších živin, bílkovin a vlákniny na rozdíl od dezertu, který se skládá jen z mouky, cukru a tuku.

Zdroj: Savvy Tokyo (odkaz), Skdesu (odkaz)