Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

U zavíracích loveckých nožů se také můžeme setkat se speciálními funkcemi, jako například pilka na paroží nebo kuchací nůž. Ani já jsem jako tramp neušel vášni k nožům a pro lovecké nože mám zvláštní slabost. Dneska tu proto máme souhrnnou recenzi na dva lovecké zavírací nože od společnosti Mikov ze stejné modelové řady Fixir.

Jeden má modelové označení 232-XH-4 a druhý 232-XP-6V KP. Pro souhrnnou recenzi jsem se rozhodl z toho důvodu, že oba nože jsou si velice podobné a liší se skutečně jen v detailech. Tím nejzásadnějším rozdílem je ale fakt, že model XP-6V KP má střenku ze skutečného jeleního paroží, kdežto model XH-4 má střenku pouze z kvalitní imitace paroží.

NUZ 232-XH-4 FIXIR

Na první pohled jsou rozdíly prakticky nezaznamenatelné. Oproti jiným outdoorovým nožům, které jsou většinou z nerezové oceli typu 420, je tento nůž vyroben z oceli typu 440A, která má také o trochu větší tvrdost, a to 54 – 57 HRc. V praxi to znamená, že nůž bude například lépe držet ostří, ale o něco hůře se bude brousit.

Zajímavostí u tohoto modelu je jeho kónický výbrus, který umožňuje lepší řezivost. Součástí nože je praktická pilka s dvěma řadami zubů. To je vždy lepší, než obyčejná jednořadá, protože se s ní lépe řeže. Nechybí tu samozřejmě ani další praktické funkce, jako otvírák na konzervy, otvírák na láhve, plochý šroubovák či odstraňovač izolací.

Nůž přijde v krásné dárkové papírové krabičce, ale součástí balení není kožené pouzdro. To se ale dá samozřejmě bez problémů dokoupit. Nůž je dlouhý 187 mm, což je poměrně hodně a délka čepele je 80 mm. Mnoho outdoorových nožů je spíše malých a v praxi nepoužitelných. Délka tohoto nože je tak rozhodně bonusem. Co je ale určitě také předností tohoto nože je střenka, která je vyvedena ve velmi kvalitní imitace parohu.

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

NUZ 232-XP-6V KP FIXIR

Tento model je pak vylepšením modelu 232-XH-4, a proto si budeme povídat v této části zejména o těch rozdílech. Těch rozdílů ale není tolik, ale za ten hlavní považuji fakt, že tento nůž je vyroben z pravého jeleního parohu, což mu samozřejmě přidává na exkluzivitě. Navíc je tento nůž dodáván i včetně koženého pouzdra.

Délka nože i délka čepele je pak naprosto stejná. Stejný je i typ nerezové oceli a tvrdost. Nůž je navíc opatřen hřbetní pojistkou backlock, která samozřejmě přidává na bezpečnosti při práci s nožem. Co se týče přehledu funkcí, můžeme zde nalézt: vývrtku, páráček, otvírák na konzervy, otvírák na láhve, plochý šroubovák či odstraňovač izolace.

Závěr

Oba tyto nože jsou pak velice unikátní záležitostí. Čím se liší od obyčejných nožů je větší kvalita nerezové oceli a hlavně vzhled. Jakýkoliv nůž vyvedený se střenkou z jeleního paroží nebo s věrnou imitací je prostě přitažlivý. Určitě se jedná o vkusný doplněk pro každého chlapa či o nápaditý dárek.

Nože jsou propracovány do nejmenšího detailu a jen těžko si lze představit, že na něm naleznete nějakou chybu. Jako plus označuji i množství funkcí. Je jich tam přesně tolik, kolik je potřeba. Možná u modelu 232-XH-4 FIXIR bych uvítal vývrtku či bodlo, které jsem velice často využíval. Jde ale pouze o formalitu. Oba nože tedy mohu rozhodně doporučit a byl jsem velice rád, že jsem je mohl testovat i vzájemně porovnávat.

Děkujeme společnosti Mikov za poskytnutí nožů.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky