Foto: Pixabay

Dopady sledování televize na mozek

Známý neurolog, Bal Athwal, uvedl pro server Independent toto: „Existuje omezené množství důkazů, které naznačují, že nadměrné sledování televize má negativní dopad na zdraví našeho mozku.“ V překladu do normální řeči to znamená, že sledování televize může urychlit úbytek šedé kůry mozkové a tím se můžeme rychleji dostat do stádia stařecké demence. (odkaz)

Dopady sledování televize na psychiku

Zde má problematika dvojí rozměr. Na jednu stranu unikneme od běžných starostí a problémů do světa fantazie, čímž si psychicky odpočineme. Podle terapeuta Phila Sharplese existuje studie, podle které je souvislost mezi dlouhým sledováním televize a depresemi či špatnou náladou. Stejně tak může prý dlouhé sledování televize neblaze ovlivnit kvalitu našeho spánku a tím pádem i duševní pohody. (odkaz)

Foto: Pixabay

Dopady sledování televize na zrak

Není pak žádné překvapení, že nejvíce namáhaným orgánem při dlouhém sledování televize jsou naše oči. Při dlouhém sledování televize tak můžete na sobě pozorovat bolest hlavy, snížené soustředění a nebo dokonce rozmazané vidění. Oko nás také může začít svědit, pálit či tlačit. (odkaz)

Dopady sledování televize na tělo

Snad každý ví, že při dlouhém sezení na gauči se různě kroutíte, jste shrbení a dochází tak k bolesti zad. Pokud se potom ve chvilce zvednete, můžou se vám také svaly dostat do křeče či tzv. přebrnět. To je zapříčiněno tím, že při nesprávné pozici sezení nemůže docházet k správnému průtoku krve. (odkaz 1, odkaz 2)

Dopady sledování televize na žaludek

Žaludek sice sám o sobě netrpí, ale problémem je, že při vysedávání u televize velice často pojídáme brambůrky, křupky a jiné nezdravé pochutiny, což samozřejmě našemu zdraví rozhodně neprospěje. Mimo nezdravé pochutiny nám nesvědčí ani to, že většinou se na jídlo nesoustředíme, takže nevnímáme, kolik toho sníme. (odkaz 1, odkaz 2)

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)