Foto: Pixabay

Právě různý pohled na to, co je zdravé může být příčinou, proč máte zažívací potíže nebo nemůžete trvale zhubnout. Existují totiž potraviny, které se tváří jako zdravé, i když zdravé vlastně vůbec nejsou. Připravili jsme pro vás přehled těch největších potravinových omylů.

Nízkotučný jogurt

Téměř každá nutriční poradkyně vám řekne, že je zapotřebí při snaze snížit váhu, snížit i denní příjem tuků a cholesterolu. Výrobci mléčných produktů chytře této rady využili a začali produkovat mléčné produkty se sníženým obsahem tuku či zcela bez tuku.

Je zde ale hned několik problémů, protože po odstranění tuku zmizí z jogurtu i převážná část vitaminů rozpustných v tucích, jako je A a D. Odtučněné mléko či jogurt jsou naprosto tekuté a zde je další problém. Nikdo by si tekutý jogurt nekoupil. Každý totiž chce krémový a smetanový, ale bez tuku.

Výrobci zde opět vyšli vstříc a odtučněné mléko a jogurty zahušťují škrobem a cukry. Vzniká tak trochu paradox, kdy odtučněný jogurt skutečně tuky nemá, ale z pohledu cukrů je to učiněná bomba. Kaloricky je na tom hůře než klasický jogurt. Vždy proto pořádně čtěte etiketu.

Ovocný džus

Ovocné džusy mohou také lákat svou čerstvostí a přírodní chutí, ale rozhodně by neměly být hlavním zdrojem pitného režimu. Daleko lepší než ovocné džusy a smoothies je ovoce v jeho přirozené podobě, to znamená v pevném skupenství.

Ovocné džusy a šťávy totiž vůbec nemusí obsahovat ovocnou složku, ale mnohdy se jedná o neskutečně přeslazenou vodu s množství barviv a aromat. I v případě, že je džus z koncentrátu či má nějaké procento ovocné složky bývá ještě hojně doslazován.

Foto: Pixabay

Dresink na saláty

Čerstvý zeleninový salát je bez pochyby zdravý, o tom nemůže být pochyb. Problém ale může nastat v momentě, kdy si na něj nalijeme salátový dresink z krámu. Právě dresinkem si můžete celý salát zkazit, protože se většinou skládá jen z tuku, cukru, konzervantů a dochucovadel. Daleko lepší je proto salát dochutit jablečným octem, olivovým olejem a nějakými bylinkami.

Müsli

K snídani si někteří lidé místo chleba s máslem a šunkou dávají „zdravější“ alternativu v podobě zapékaného müsli s mlékem. Některé müsli mohou být skutečně zdravé, ale rozhodně ne všechny. Například zapékané müsli obsahuje nezdravé množství cukru a tuku. V takovém případě je ale nejlepší dát si k snídani obyčejné ovesné vločky s čerstvým ovocem a normálním bílým jogurtem.

Zdroj: idnes.cz (odkaz)