Foto: Žádný Špeky, autor Lukáš Erlebach

Původ je trochu zamlžený a nikdo ani neví, jaký byl ten původní recept vzhledem k jeho jednoduchosti. Každý si zkrátka měl ten svůj oblíbený. Existují různé varianty s jablky, hruškami, meruňkami, sušeným ovocem či pudingem, ale vždy je základem nějaké pečivo namočené ve vajíčku s mlékem. Může se jednat o klasický rohlík, veku, toastový chleba nebo i zbytek ztvrdlé vánočky.

Každý z nás má v sobě vzpomínky na minimálně dva druhy zemlbáby – tu ze školní jídelny, která se nedala mnohdy jíst a tu od babičky, která byla hned pryč. Historie žemlovky sahá kupodivu do staré Anglie na přelom 11. a 12. století, kde bývá nazýván jako puding. V Anglii má totiž slovo puding daleko širší záběr a obsahuje i mnoho dezertů.

Videorecept na nejlepší žemlovku:

Hlavním důvodem, proč pravděpodobně vznikla žemlovka je šetření. Vyrobit pečivo bylo v dřívějších dobách dosti komplikované, a proto byla velká škoda, když se muselo vyhazovat. Kuchaři tak přemýšleli, jak toto tvrdé pečivo a lehce nahnilá jablka spotřebovat.

Možností úprav bylo několik – někdo použil chléb a někdo rohlík, někdo to nakrájel na plátky a někdo na kostky, někdo to nechal jen lehce změknout a někdo zcela rozmočit. Různé podoby žemlovky nalezneme i dále ve světě. V Indii se například jmenuje šahi tukra a jde o usmažený chléb na přepuštěném másle. Podobně jako v Indii se dělá chlebový nákyp i v Maďarsku pod názvem kenyérpuding.

My jsme vyzkoušeli recept podle slavné kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, které do nastrouhaných jablek přidávala i nastrouhaný perník. Vzala tak pečivo namočené ve vajíčku s mlékem a prokládala ho s nastrouhanými jablky s perníkem. Po lehkém zapečení dala na konec tvaroh s vanilkou. Tento recept můžete shlédnout v našem video receptu.

Zdroj: irozhlas.cz (odkaz)