Foto: Freepik

Když se podíváme na nedávnou historii, všimneme si, že výkyvy počasí jsou stále více normální. Lyžařské podmínky v českých horách a Alpách se stávají stále více nepředvídatelnými. Zima v průběhu sezóny přichází a odchází, a můžeme se setkat s náhlými a prudkými změnami. Oproti minulosti, kdy prostě napadnul sníh a zůstal několik měsíců, je současná situce jiná.

Nyní napadne sníh, zůstane chvíli a pracovníci lyžařských vleků se ho všemožné snaží udržet co nejdéle na jezdovkách. Pokud se pokusíme odhadnout, kdy může přijít zima, můžeme do jisté míry vycházet ze statistiky za poslední roky. Již dlouho se nestalo, že bychom mohli lyžovat o Vánocích. Naopak o Velikonocích to není zase až takovou výjimkou. Podle laického pozorování se tak zdá, že se zima postupně přesouvá blíže k jaru.

Tradice prvních mrazů kolem přelomu listopadu a prosince, následovaných oblevou o Vánocích, se zdá být téměř nevyhnutelná. Ale lednový mráz obvykle přichází a nasněží jak na horách, tak i v nížinách. I když je počasí teplejší, díky zasněžování na sjezdovkách můžeme stále lyžovat. Únor může přinést jakékoli počasí, ale pravděpodobnost dobrých sněhových podmínek je nejvyšší. Březen znamená začátek jara, ale s náhlými sněhovými bouřemi v horách. Lyžařské podmínky se však liší podle nadmořské výšky a orientace svahů.

Foto: Freepik

A co nám vlastně přinese zimu? Mráz a sníh přichází ze severozápadu, severu nebo severovýchodu, a k tomu je potřeba, aby nad Atlantikem nebo Skandinávií byla tlaková výše. Ale tato situace není běžná, protože polární vír typicky vypouští studený vzduch do Atlantiku, což vytváří tlakovou níž, která směřuje do Evropy. Rozpad polárního víru může být šancí na zimní počasí, ale pro tento rok nejsou naděje velké.

Další faktory, jako je oteplování Arktidy a teplý Atlantik, také nepřispívají k nadějím na tuhou zimu. Zalednění v Arktidě dosahuje historických minim a severní Atlantik má rekordně teplé povrchové vody. Podle dlouhodobých předpovědních modelů očekáváme nadprůměrně teplou zimu v Evropě, ale nejspíše ne katastroficky teplou. Průběh zimy bude proměnlivý, s výraznými teplotními odchylkami oběma směry.

Celkově lze říct, že předpověd počasí zimy 2023 je plná nejistoty. Může přinést překvapení a mrazy, ale také se může ukázat jako teplejší a neobvyklá. Buďme připraveni na všechno, co nám zima přinese. První mrazy se pak dají čekat již příští měsíc, kdy může ke konci měsíce v noci teplota spadnout již pod nulu.

Zdroj: Snow.cz (odkaz), TV.Nova.cz (odkaz)