Foto: Pixabay

Mickey Mouse je právě ta postavička, která pomohla na počátku Waltu Disneymu k jeho slávě. Mickey Mouse se stal prostě hitem. Jako první se objevil ve snímku „Steamboat Willie“ z roku 1928. Dalo by se říci, že tato roztomilá myška je až jakýmsi synonymem pro Disneyho.

Podle současné platné legislativy ve Spojených státech amerických je ale možné držet autorská práva k tomuto dílu pouze po dobu 95 let. Od 1. ledna 2024 je tak převedena původní postavička Mickeyho Mouse do stavu „public domain“. Pokud si ale myslíte, že nyní můžete bez problémů používat Mickeyho všude, kde chcete, tak jste mimo.

Autorská práva se vztahují jen na původní postavičku. Tato postavička prošla velkým vývojem a od té, která se objevuje na obrazovkách televizorů, se dosti liší. Autorská práva na tuto moderní postavičku ale stále patří Disneymu. Hlavním rozdílem je, že Mickey z „Parníku Willie“ nemá rukavice a má příliš velké boty a zároveň malé černé ovály místo zorniček.

Pokud si tak vezmete původního Mickeyho a přidáte mu rukavice nebo si ho upravíte do stylu moderní postavičky, můžete mít právní problém. Tak či onak musíte použít jen původní postavičky a z ní vytvářet něco nového. Podobně jako Mickey, tak se do public domain dostal v roce 2022 i Medvídek Pú, respektive jeho původní verze od A.A. Milna.

Zdroj: CNN.com (odkaz)