Foto: Pixabay

Vznik jo-jo efektu

Celý proces začíná dodržováním velice striktní dlouhodobě neudržitelné diety, při které ztrácíme velkou rychlostí svaly i tuky. Proto je vhodné u procesu hubnutí cvičit, ztráta svalů není následně tak drastická.

Hned jak dietu ukončíme a pokusíme se vrátit zpět se zpět do našeho klasického životního stylu, to znamená i přijímání větších množství kalorií. Si naše tělo začne tvořit zásoby, pro dobu, kdy se zase rozhodneme pro neudržitelnou dietu.

Výsledkem je tedy rychlé nabrání váhy, jelikož jsme ztratili jak svaly, tak tuky a zpět se vážou větší rychlostí tuky

Foto: Pixabay

Vliv na zdraví 

  1. Zvýšená chuť k jídlu
    Tělo během diety zpomalí všechny nezbytné procesy, aby ušetřilo co nejvíce energie. To způsobuje následovné. Po skončení diety, kdy se všechny procesy zase rozjedou máme větší apetit. 
    Je velmi pravděpodobné že po několika cyklech jo-jo diety budete mít v určité vázy větší váhu, než když jste začínali. Lidé, kteří zhubli extrémní rychlostí zhubli, tak během nabrali až 65% původní váhy zpět
  2. Vyšší podíl tuku a méně svalů
    Během jo-jo efektu se na vás tuk nalepí rychleji než svaly a procentu tuku se až dvojnásobně zvětšuje.
  3. Větší riziko kardiovaskulárních chorob
    Neustálé nabírání a shazování váhy způsobuje problémy s tepnami, riziko srdečních onemocnění se rapidně zvětšuje. Budete také více náchylní k zánětů, a méně odolní chorobám. Zvyšuje se pravděpodobnost vysokého krevního tlaku a diabetes typu 2
  4. Frustrace
    Po několika cyklech s jo-jo efektem začnete být frustrovaní. Začátkem je si uvědomit v čem se nacházíte a začít s lepší životním stylem.

Boj proti jo-jo efektu

  1. Místo dlouhodobých cílů si dejte krátkodobé
    Zaměřte se v danou chvíli vždy na jeden problém. Zkuste s jednoduchými věcmi jako je větší příjem vody, omezení zpracovaných cukrů, větší příjem ovoce a zeleniny… Uvidíte, že výsledky se sami brzy dostaví a postupem času si ani neuvědomíte, že jste jo-jo efektu zcela unikli.
  2. Pokud ujedete od zdravého stravování, netrestejte se za to
    Každému se občas stane, že dostane chuť na něco, co mu nesedí do jídelníčku. Pokud se i vám něco takového stane, zkuste tomu příště předejít lepším poskládáním jídelníčku, ale rozhodně si za to neupírejte jídlo následující dny.
  3. Najděte si parťáka 
    Jak se říká ve dvou se to lépe táhne, ani tohle není výjimkou. Najděte si člověka, se kterým budete sdílet svoji cestu, své pocity, budete se vzájemně podporovat. Změnu v sami sobě poznáte v podstatě okamžitě.
  4. Procházíte si právě jo-jo efektem? Nevíte jak z něho ven? Neváhejte si prohlédnout celý web a případně se nechte inspirovat do svého jídelníčku našimi recepty.

Zdroje: prosilm.cz (odkaz), gymbeam.cz (odkaz