Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Pro někoho je to zbytečnost, prostě vezme kelímek z automatu, vypije kafe a zahodí ho někam k silnici. Pro mě je to ale důležité. V souvislosti s vlastním hrnečkěm se objevuje ale několik faktorů či problémů, které je potřeba při výběru hrnku vzít v úvahu. Předně by měl být BPA free a měl by umožňovat uchovávání vařících nápojů.

Ne každý hrnek je totiž stavěný na teplou či vařící tekutinu. Za další jsem chtěl nějaký hrnek, který můžu dát na malý kempingový vařič typu Meva Spark a klidně si v něm uvařit vodu na kávu, čaj nebo malou hrníčkovou polévku. Docela důležité pro mne je i kde a jak ho budu přechovávat.

Plastový hrníček vám v batohu praskne. Hliníkový zase po chvilce zrezivý, proto jsem se automaticky poohlížel po nerezovém hrnku. Na výlety si ale s sebou beru malý 20 l batoh a nechtěl jsem, aby polovinu objemu batohu tvořil hrnek. Výběr tak padl na jedinou možnou variantu, protože nerezový hrníček od Mevy má místo ucha karabinu.

To má hned několik výhod. Za prvé to můžete za tuto karabinu připnout kamkoliv, takže já nosím svůj vlastní hrníček připnutý vně batohu vždy k dispozici. Mnohokrát jsem ho využil na výletě, když byla zima a já s sebou měl termosku s teplým čajem. Stačilo vzít hrníček, nalít teplý čaj a nabídnout ostatním.

Jako druhou výhodu hodnotím fakt, že karabina se vám nikdy nerozpálí tak, jako ucho u klasického plecháčku ať už z hliníku či smaltu. Zároveň musím zmínit i rozměry tohoto hrnku, které jsou pouze 75 x 75 mm, takže je skutečně malý. Na druhou stranu má objem 0,27 l, což je dostatečné pro hrníčkovou polévku připravovanou pro 0,2 l nebo kávu, která se také připravuje na 0,25 l.

Jsem poměrně náročný v těchto otázkách, protože mám za sebou mnoho let jako tramp a zkušenost z celou řadou podobných produktů. Výběr nějakého produktu pro mou vlastní potřebu tak probíhá i několik měsíců. Nechci si totiž kupovat něco, co se mi nelíbí. Karta nakonec padla na nerezový hrníček od Mevy a nelituji toho.

Poslední třešničkou na dortu pro mne byla cenovka, která je kupodivu menší než u konkurenčních produktů třeba z Tescomy či Orionu. Jejich produkty jsem ale zavrhl, protože mají nerezový hrnek s uchem jako jeden odlitek. V praxi se tak stane, že ucho bude tak rozpálené, že ho nemůžete ani uchopit.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Řečnická otázka – K čemu vám je hrnek na teplý čaj, který nemůžete vzít do ruky jak je rozpálený? Můžete počkat až čaj vychladne a pak se napít. To ale postrádá trochu smysl. Tento hrnek se vám zkrátka vejde do auta, do batohu nebo si ho klidně připněte na pásek u kalhot. Já ho používám i na přihřívání příkrmů pro dítě, protože dobře sedí na vařiči.

ZÁVĚR

I když toto byla netradiční recenze, mohu tento hrnek všem doporučit. Za danou cenu neseženete lepší. Plusové body si zaslouží i za svou bytelnost. Nemusíte se bát, že když bude upnutý na batohu a vy s batohem hodíte, že se rozbije. Přeci jenom se jedná o nerezový plech. Jen pro představu musím ještě uvést, že Elon Musk z tohoto materiálu staví kosmické rakety. Pokud tedy tento materiál vydrží pád z vesmíru na zem, vydrží i vás.

Zdroj: Žádný Špeky, informace poskytnuté společností Meva